Když dva dělají totéž

Když dva dělají totéž není to vždy totéž.

A v každém oboru lidské činnosti by si člověk měl zachovat chladnou hlavu. Jedině tak si zachová správný nadhled a dobrý pocit z toho, na co se dívá, nebo čeho je i součástí.

Klasickým příkladem toho, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž, je vaření. Dva kuchaři či kuchařky dostanou k uvaření jídla stejné ingredience, přesto každý z pokrmů chutná odlišně. V tomto případě nás to vůbec neudivuje, ale pokud se to týká jiné oblasti, tam už se ošíváme. Zvláště pak když se jedná o řemeslníky, opraváře, údržbáře. Malíř má pokoje vymalovat a k tomu potřebuje štětec a barvy, instalatér má opravit kapající kohoutek a k tomu použije nářadí a těsnění. Proč tedy výsledek jejich práce není totožný?

Nejvíce rozdílné je to vidět u tance – stejný postoj, stejné kroky, stejný rytmus, ale jiný výsledek.

když dva dělají totéž
když dva dělají totéž – tanec

Každý jinak přemýšlí, jinak jedná a tudíž i jinak vykonává svoji práci, včetně postoje k ní. K tomu je potřeba přičíst, že ne každý zvládá stejně pracovní stres a nachází vhodná řešení problému. Je to vizitka toho, jak ten či onen umí zvládnout zmatek a chaos, nejen danou práci. Zpravidla se jedná o maličkosti. Jasné je, že kdo nic nedělá, taky nic nezkazí. A proto i chyby patří k životu, ale většina nedorozumění a nepřesností se dá lehce napravit, jenom to chce zachovat si klidnou hlavu a jednat s rozmyslem.

Čím to, že při stejných postupech dosahujeme jiné výsledky? Někomu jde práce od ruky, druhý s ní zápasí.  Říká se, že se člověk učí celý život, ale to platí za předpokladu, že on sám se chce učit.

Jak je vidno, rčení o tom, když dva dělají totéž, není to totéž, se může rozvinout do celé škály činností a můžeme ho použít na jakékoliv přirovnání v případech, kdy dva výsledky či postoje k problematice jsou úplně odlišné. Všichni jsme se s tím setkali při vyřizování na úřadech, na přepážkách pošt, bank, obchodů, při vyřizování správních záležitostí.

Za každým děláním stojí vždycky konkrétní bytost a od jejich kvalit, přístupu a vstřícnosti se odvíjí i konečný výsledek.  Jednou z mála oblastí, která přináší výhodu toho, že když dva dělají totéž, není to totéž, je kultura. Rozdílnost pojetí díla pak můžeme obdivovat na prknech, co znamenají svět, na výstavách, v hudbě, ve filmu, na plátnech obrazů.

Naopak existuje oblast, ve které bychom si přáli, aby existovala shoda mezi tím, co dělají dva. Platí to především v zdravotnictví.


Reklamní inspirace:

Jak se Vám článek líbil?

Vyberte počet hvězdiček (5*=maximum)

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Zatím nehodnoceno :( Podpořte autora Vaším hodnocením.

Miluška Molíková

Miluška Molíková

Jsem aktivní důchodkyně, věk mi ale raději nehádejte 😀. Ráda se zamýšlím nad obyčejnými věcmi, nad tím, jaké to bylo dřív a jaké je to nyní. A když se o své myšlenky mohu podělit, je to přesně to, co mne naplňuje. Budu ráda, když vás moje řádky inspirují, potěší nebo přivedou k zamyšlení. Mým cílem je psát nenáročně a pohodově, zkrátka ke kafíčku ☕. Posuďte sami...