Jak prodloužit životnost plynového sporáku? 3 tipy (nejen) pro domácí kutily
Leden je ideálním měsícem pro domácí pohodu. Po náročném vánočním období plném pečení a vaření si většina z nás chce užít poklidné zimní dny s jednoduchými domácími pokrmy. Aby vás váš plynový sporák nikdy nezklamal, vyplatí se mu právě teď věnovat trochu péče. Jak mu prodloužit životnost? Tohle jsou 3 jednoduché tipy.

1) Vzhůru na čištění
Během Vánoc se váš sporák jistě hodně napracoval – pečení cukroví, štědrovečerní večeře i sváteční dobroty. Pravidelná údržba se vám vrátí v podobě většího komfortu při vaření/pečení i delší životnosti spotřebiče. Jak na rychlý, efektivní úklid?
- Hořáky a mřížky se zanesou opravdu snadno. Sundejte je, nechte odmočit v teplé vodě s trochou saponátu a očistěte měkkou houbičkou. Pokud se mastnota pořád drží, pomůže vám jedlá soda nebo speciální čistič na tuky.
- Trouba: Vyzkoušejte směs vody a octa, kterou nastříkáte dovnitř, zapněte na nízkou teplotu a následně setřete. Funguje stejně dobře jako profesionální čisticí prostředky.
- Digestoř: Tukový filtr do digestoře můžete umýt v teplé vodě s odmašťovacím prostředkem nebo v myčce na nádobí (pokud to výrobce dovoluje). Uhlíkový filtr do digestoře bohužel čistit nejde a je potřeba ho pravidelně měnit (obvykle každých 3–6 měsíců).

2) Výměna opotřebovaných součástek
Sporák, stejně jako jiné spotřebiče, potřebuje občasnou kontrolu. Jeho součástky se postupně opotřebovávají a v důsledku toho pak způsobují problémy ve funkčnosti sporáku. Jejich výměna dokáže prodloužit jeho životnost a samozřejmě ušetřit náklady na nákup nového modelu. Které z nich si zaslouží pozornost a péči?
Hořáky a trysky
Všimli jste si, že sporák špatně zapaluje nebo plamen často zhasíná? Příčinou může být opotřebovaná nebo znečištěná zapalovací svíčka. Dobrou zprávou je, že ji snadno pořídíte a její výměna je poměrně jednoduchá – zvládnete ji i bez odborné pomoci. Pravidelnou údržbou hořáků (jejich čištění od nečistot a mastnoty) prodloužíte jejich životnost a zajistíte bezproblémové zapalování.
Těsnění
Jakmile zjistíte, že dvířka trouby špatně doléhají nebo uniká teplo během pečení, je na čase zkontrolovat těsnění. Staré a poškozené těsnění může výrazně ovlivnit efektivitu pečení, prodlužovat dobu přípravy jídla a zvyšovat spotřebu energie. Výměna těsnění je naštěstí rychlý a nenáročný proces, který zvládnete s trochou zručnosti.
Regulátor tlaku plynu
Regulátor tlaku plynu je klíčová součástka pro bezpečný provoz plynového sporáku. Pokud nefunguje správně, můžete zaznamenat nerovnoměrné hoření, nebo dokonce žlutý plamen. Bezpečnost je v kuchyni na prvním místě, takže pokud si nejste jistí, že vše funguje, jak má, zavolejte odborníka. Lepší je problém vyřešit hned než riskovat komplikace.

A co trouba?
Co se trouby týče, tady se často mění součástky, které souvisí s ohřevem. Je to třeba topné těleso (hlavní zdroj tepla) nebo termostaty a pojistky. Termostat se stará o regulaci a snímání teploty, zatímco pojistka hlídá teplotu, aby nedošlo k přehřátí trouby. Pokud zjistíte, že nepracují správně, i v tomto případě doporučujeme zavolat opraváři.
3) Pravidelné kontroly od servisního technika
Nepodceňte ani pravidelné kontroly servisním technikem, a to ideálně jednou ročně. Při takové prohlídce se technik postará o kontrolu plynových spojů a hadic, aby se předešlo nebezpečnému úniku plynu, dále prohlédne hořáky a zapalování nebo zkontroluje a vyčistí přívodní ventily.
Kdy se vyplatí vyměnit celý sporák?
Ani ta největší péče nezaručí, že váš sporák bude fungovat věčně. Obvykle zvládne sloužit zhruba 10 let, ale jak poznat, že už je čas na nový? Pokud vás trápí časté opravy, starý sporák má větší spotřebu plynu nebo už nevyhovuje dnešním bezpečnostním standardům (u starších plynových modelů je to časté), je na čase se s ním rozloučit. Ušetříte si tak spoustu starostí a čekání na opraváře. Mnoho společností vám navíc zajistí odvoz starého spotřebiče a instalaci toho nového, takže to budete mít bez zbytečných komplikací.
👁️🗨️ 26 x přečteno