Jak odstranit jizvy po akné

👁️‍🗨️ 635 x přečteno

Jak odstranit jizvy po akné? Rady a doporučení na blogeo.cz

Stále častěji se setkávám s dotazem, jak odstranit jizvy po akné. Jak jistě víte, problematice akné jsme se již na našem blogu věnovali. Akné dokáže výrazně znepříjemnit život. Jeho zákeřnost však nespočívá jen ve výskytu pupínků, ale také v tom, že u řady z nás zanechává akné následky v podobě jizvy po akné. A právě tomuto tématu se budeme dnes věnovat. Konkrétně se budeme snažit najít odpověď na klíčovou otázku, jak odstranit jizvy po akné?

jak odstranit jizvy po akné
jak odstranit jizvy po akné pomocí pleťových sér

Vpadlé jizvy po akné

Stejně jako u jiných kožních defektů je i u jizev po akné klíčový jejich charakter. S věkem klesá schopnost pokožky regenerovat se, proto je ideální řešení jizev po akné neodkládat. S menšími jizvičkami si pokožka často dokáže poradit sama, u hlubších jizev je to horší. Speciálním případem jsou tzv. vpadlé jizvy po akné. Ty totiž na pokožce zpravidla zůstávají a vyžadují speciální řešení. Možnosti řešení uvádíme v další části tohoto článku „Jak odstranit jizvy po akné“.
Vpadlé jizvy po akné jsou hluboké jizvy v pokožce. Tyto jizvy obvykle samy nemizí a jsou následkem těžších forem akné. Kromě něj bývají tyto vpadlé jizvy také následkem kožních zánětů.

 

Sérum na jizvy po akné

Možností řešení jizev po akné je na trhu velká řada a v tom je paradoxně ta největší potíž. V množství produktů není totiž snadné se zcela zorientovat. Osobně jsem vyzkoušela řadu řešení, postupem času jsem však našla určitou analogii mezi jizvami po akné a dalšími kožními problémy. Myslím to tak, že kosmetika, která mi zabírá na vrásky, mi zabírá i na jizvy po akné. Ono když se na to člověk podívá trošku z nadhledu, pak vrásky a jizvy po akné mají velmi mnoho společného. Jsou to svou podstatou kožní zářezy, jejichž forma může být od jemných linek až po velmi hluboké zářezy do kůže. Jejich výskyt je způsoben narušením kožních bariér.

vpadlé jizvy po akné


Psali jsme také o akné:

Akné na krku

Akné na zádech


Opravdu kvalitní sérum na vrásky tak viditelně pomůže i s jizvami po akné. Základem těch nejkvalitnějších sér je kyselina hyaluronová. Ta je v dnešní době spojována především s kosmetikou proti stárnutí, ale stejně tak úspěšná je v boji proti jizvám po akné. Kvalitní sérum na jizvy po akné totiž dokáže vytvořené prohlubně vyplnit, regenerovat kožní bariéry a pleť hydratovat. Při dlouhodobém používání jsou pozitivní výsledky viditelné, Důležité při výběru séra na jizvy po akné je dbát toho, aby obsažená kyselina byla alespoň v 2% koncentraci a zároveň obsahovala nízko i vysokomolekulární složku. 2 složky proto, že jedna působí pouze na povrchu a ta druhý v hlubších částech pokožky. To je nesmírně důležité, protože málokdy mají jizvy po akné pouze povrchový charakter.

Kolagen na jizvy po akné

kolagen na jizvy po akné
jak odstranit jizvy po akné, co umí kolagen?

U velmi hlubokých jizev po akné nemusí samotné sérum stačit. Narušení kožních bariér je u hlubokých jizev natolik výrazné, že brání jakékoliv regeneraci. Proto je třeba do pokožky dostat spolu s kyselinou hyaluronovou také kolagen, který je velice důležitý pro obnovu porušených kožních vazeb. Smyslem je dostat pokožku do takového stavu, aby byla obnovena její schopnost se zregenerovat. Proto je tolik důležitý kolagen. Ten samozřejmě pomůže i u menších jizviček po akné, jen zde není jeho funkce tolik markantní.

Chemický peeling na jizvy po akné

Výše zmiňované možnosti ve většině případů viditelně pomohou. Teprve pokud by výsledky nebyly takové, jaké bychom chtěli, pak bych doporučila vyzkoušet také chemický peeling na jizvy po akné. Proč až jako druhou možnost? Jsem zastáncem toho, že by se tělo mělo v první řadě regenerovat samo a pokud je tu tato možnost, jít v první fázi touto cestou. Pokud se ukáže, že to zkrátka nezvládne, regenerační schopnost pokožky je v důsledku akné nebo zánětů narušena natolik, že to jinak nejde, je vhodný chemický peeling.

Peeling funguje tak, že se pomocí chemického roztoku odstraňuje svrchní vrstva pokožky. Na místě odstraněné pokožky se postupem času vytvoří nová, která je obvykle znatelně hladší a méně zjizvená. V čem je zádrhel používání chemického peelingu na jizvy po akné? Ten největší v tom, že by se neměl provádět příliš často. Obnovená pokožka vypadá sice lépe, ale je slabší a náchylnější k budoucím defektům. Pokud chemický peeling budeme provádět příliš často, dojde k oslabení pokožky, což s sebou přinese nové kožní problémy.

jizvičky po akné
jak odstranit jizvy po akné chemický peeling

Jak odstranit jizvy po akné: vyzkoušejte

everdry krém na akné

Everdry krém se seboclearem a zinkem 50 ml

 

Jak odstranit jizvy po akné: pár poznatků k aplikaci

Vyhlazení a zneviditelnění jizev po akné není akce na několik dní. Pokud to myslíme vážně a chceme dosáhnout zlepšení, jaké si přejeme, je třeba počítat s několikaměsíční kůrou zahrnující kyselinu hyaluronovou a kolagen. Větší a hlubší jizvy obvykle zcela nezmizí, ale jde je dostat do takového stavu, že na první pohled nebudou vidět a o to nám přeci jde především.

U mě se výsledky dostavily cca po 2-3 měsících pravidelného používání. Doporučuji si vybrat maximálně 2 přípravky a ty aplikovat. Více nedoporučuji proto, abychom pleti ponechali určitou vlastní schopnost se regenerovat a nebyla závislá pouze na těchto přípravcích.

Klíčová je pravidelnost, nikoliv množství. Používáte-li krémy nebo séra, vždy se snažte je jemně vmasírovat do pleti v místě jizev po akné. Důležitá je též aplikace na čistou pokožku.

Věřím, že Vám tyto rady pomohou k hezčí pleti bez znatelných jizev po akné, stejně jako mně.

Jak se Vám článek líbil?

Vyberte počet hvězdiček (5*=maximum)

Průměrné hodnocení 4.7 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím nehodnoceno :( Podpořte autora Vaším hodnocením.

Michaela Veselá

Michaela Veselá

Ahoj, mé jméno je Míša a pracuji jako kosmetička. Kosmetika a vše související s krásou a aktivním životním stylem je nejen mou profesí, ale i hoby. Speciálně jsem nadšenec do přírodní a dekorativní kosmetiky. Jsem vždy moc ráda, když mé zkušenosti a rady pomáhají lidem k atraktivnějšímu vzhledu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.